WWW oslavilo
30 let života

Včera jsme si celosvětově připomenuli zásadní výročí, které dnes a denně ovlivňuje miliony životů po celém světě. Datum 12.3.1989 datují encyklopedie jako vznik World Wide Web, chcete-li ve světoznámé zkratce WWW. Přesně před 30ti lety přišel britský vědec s návrhem distribuovaného hypertextového systému.

Toto jeho “dítě” přišlo na svět při jeho působení ve Švýcarckém CERNu. Je velice nepravděpodobné, že by si tehdy 34letý Tim Berners-Lee uvědomoval, jakou moc web bude mít a jaký celkový dopad bude mít jeho výtvor na celou společnost.  

Jak probíhaly ranné začátky WWW?

Březen 1989

Správa informací: Návrh, který napsal Tim Berners-Lee a který byl předán k připomínkám v Evropské organizaci pro jaderný výzkum, CERN.

Říjen 1990

Sir Tim začíná pracovat na prohlížeči a editoru hypertextového grafického uživatelského rozhraní (GUI) pomocí počítače NeXT Cube a vývojového prostředí NeXTStep. Jako název projektu si zvolí „WorldWideWeb“.

Srpen 1991

Soubory v projektu jsou k dispozici na internetu.

Květen 1992

Pei Wei, studentka informačních tehcnologií  a členka počítačového klubu eXperimental Computing Facility na Kalifornské univerzitě v Berkeley, předkládá svůj prohlížeč „Viola“ pro zkušební verzi projektu X.

Únor 1993

Národní centrum pro superpočítačové aplikace (NCSA) vydává první alfa verzi „Mosaic for X“ Marca Andreessena, která se stala prohlížečem používaným k popularizaci webu. Tento prohlížeč byl přenesen do systému Microsoft Windows a nakonec byl licencován společností Microsoft k vytvoření prohlížeče Internet Explorer.

Duben 1993

CERN deklaruje, že technologie WWW by mohla být pro koholi volně použitelná zdarma.

Květen 1994

První mezinárodní WWW konference v CERNu v Ženevě.

Říjen 1994

Je založeno konsorcium World Wide Web Consortium (W3C), mezinárodní společenství, na kterém jsou dohodnuty webové standardy.

Kolik webů najdeme v síti?

Jestli si Sir Tim před 30lety nebyl schopný uvědomit dopad svého díla, co teprve dnes říká na celkový počet webových stránek, které se lapily do sítě WWW? Zatímco v roce 1997 se počet webů šplhal (do již tehdy) astronomického čísla 1 milionů, o necelých 10 let později v roce 2006 jsme už registrovali celkem 1 miliardů webových projektů. Podle společnosti Internet Live Stat evidujeme v síti k dnešnímu dni 1,67 miliard webů. Ohromné číslo? Můžeme jít ještě výše – 4.171.735.526 uživatelů v síti internet! Ale bohužel, tenhle údaj už teď, ani teď není aktuální. Každou sekundu přibývá další a další uživatel. Jestli Vás tato čísla baví, pak ještě stojí za zmínku:

  • 70.000 – přesně tolik dotazů proběhne každou sekundu v Googlu
  • 2,5 miliardy uživatelů je aktivních v síti Facebook.com
  • 8.500.000 webů bylo hacknuto jen od začátku roku 2019
  • během 15ti sekund si na stránce Youtube pustí uživatelé přes milion videí

Kam kráčíš WWW?

Celosvětová síť skutečně proměnila svět způsobem, který lze přirovnat k dopadu tiskařského stroje nebo masmédií 20. století. A zatímco web vytvořil obrovskou příležitost k získání zdrojů informací, podnikání, usnadnil náš každodenní život, vytvořil na druhé straně také příležitost pro podvodníky, kteří našli prostor, kde mohou páchat své zločiny, ať už za účelem zisku, či kvůli šíření cílených dezinformací, které jsou ve výsledku schopné ovlivnit politickou situaci v zemi. Nechci hluboce analyzovat, do jaké míry je web zneužíván, ale je pochopitelné, že mnoho lidí cítí strach a obavy z toho, zda se jedná o nástroj dobra, či zla.

Vzhledem k tomu, jak obrovský kus cesty web ušel za posledních 30 let a dokázal reagovat na aktuální poptávku a nabídku svých uživatelů, je více než pravděpodobné, že v dalších 30ti letech nás čeká ještě spousta nových možností a změn, o kterých se nám dnes ještě ani nesní, doufejme, že jen bude stále zastávat svůj prvotní Timův záměr a to “změnit svět” – snad k lepšímu 🙂